Pràctiques de revelat de plaques de 8x10”

Pestanyes primàries

  • Posted on: 31 December 2017
  • By: admin

Si! Ja ho havia vist fer, però encara no tenia ni una càmera de gran format d'aquesta mida ni, tampoc, pel·lícula tan colossal.

Aprofitant aquestos dies de Nadal m'he pogut colar d'ocupa al laboratori de l'amic i mestre Alfonso de Castro al remot poble de Pedrola, a l'Aragó.

Dons amés de fer altres coses he pogut practicar, i a fons, tots els secrets per revelar en safata. No negaré que tenia molt respecte a revelar aquest tipus de pel·lícula, no per el revelat en si, però si per la mida i la tècnica.

Bé, carregats amb una preciosa Wista View de 8x10 de fusta i amb una òptica Schneider f/4.5 de 300mm vàrem començar!

Primerament vàrem tancar-nos al laboratori i, totalment a les fosques, vàrem procedir a carregar els xassis fidelity de 8x10”. Aquestos no son senzills d'aconseguir i demanen un ronyó i mig per cada un d'ells. Cal tenir molt en compte que a les fosques és impossible saber quina cara de la pel·lícula te la part emulsionada, clar. És per això que totes les plaques de gran format tenen una petita escapçada per que al tacte es pugui saber quina part és la “bona” i quina no. En aquesta ocasió vàrem estrenar una caixa de Fomapan100. Per a les pel·lícules de gran format hem de posar la pel·lícula amb la seva “marca” a la part superior dreta. D'aquesta manera sabem que la part emulsionada la tindrem “mirant” a la òptica. Cada tipus de pel·lícula te la seva “marca” característica.

Un cop carregats els xassis vàrem anar a la sala on ja teníem muntada la Wista View al seu corresponent trípode. Vàrem preparar un parell de flashos amb finestres, mesurar la llum amb fotòmetre i a fer l'indi, un parell de plaques disparades per l'Alfonso contra el meu cos i un altre parell de plaques disparades contra l'Alfonso per mi.

Després de riure de valent amb les postures i enfocar i enquadrar només queda ajustar la òptica al diafragma que ha dit el fotòmetre i a una velocitat més subjectiva; en aquests retrats f/11i 1/125 de velocitat.

Bé, sap greu a vegades trigar tant poquet amb el que costa cada placa, però bé, sempre es màgic sentir l'obturador disparar amb una càmera d'aquestes característiques.

També resulta molt recomanable utilitzar les dues cares de les tapes del xassis per saber quines plaques estan ja esposades i quines no. Encara que si la caguem sempre pot quedar-nos una bonica doble foto.

Un cop tenim ja les plaques exposades toca tornar al laboratori i... revelar!

Ja que no disposem de cap andròmina on es pugui posar la pel·lícula i tenir-la protegida de la llum optem per revelar com s'ha fet sempre, amb safata i sense llum!

Així que el primer que cal és preparar els químics, en la nostra pràctica vàrem utilitzar HC-100 a dissolució “B”, líquid de parada, fixador normal i bany antiestàtic final.

Així que a la primera safata: 500 ml d'aigua destilada a 20 ºC, 15cl d'HC-110 i revelador llest. Una segona safata amb 1/2 litre de líquid de parada i una tercera amb el fixador.

Preparem la fantàstica App Massive Dev al iPhone, indiquem pel·lícula i sensibilitat, baixem la lluminositat del telèfon al mínim mínim i amés indiquem a la App que utilitzi llum vermella. Això podria velar la pel·lícula, així que l'allunyem el màxim possible i encarem el telèfon contra la paret. Ens guiarem més per el só de la App que per la pantalla, clar.

Procedim, amb les mans ben ben netes i seques a extreure la pel·lícula del xassis i posem primer una pel·lícula amb la emulsió mirant la part inferior de la safata i, immediatament, la segona placa amb la emulsió mirant al sostre. És molt important posar una i despès l'altre per evitar que les plaques s'enganxin i pugui haver-hi problemes de revelat.

Amb la App ja en marxa anem sentint el soroll que va indicant el temps. Sacsejarem suaument la safata per tal de que el revelador fargui la seva feina. A diferència de la pel·lícula de 35 o 120 en safata no deixarem de moure els químics en cap moment fins a finalitzar el temps de revelat.

A continuació, i seguint treballant a les palpentes, aixequem les plaques de la safata i deixem que el revelador s'escorri del tot a la safata. Procedim a passar les plaques, de la mateixa manera, a la segona safata amb el bany de parada. Sacsegem la safata també durant el minut que dura la operació.

Fixat. Un cop l'App indica que ja ha finalitzat el temps de parada, escorrem el químic de les plaques aixecant-les de la safata i les passem, seguidament, a la safata on tenim el fixador. Sacsejarem la safata 5 minuts i... ja podem obrir llums!!

Si tot ha anat bé ja tenim les nostres esplendideses plaques perfectament revelades i en podem veure els resultats. Ara només cal passar les plaques a una darrera safata on procedirem, amb aigua acorrent, a rentar qualsevol resta de químics a la pel·lícula. També resulta molt recomanable fer un un darrer bany amb líquid antiestàtic per evitar que la pols s'hi dipositi en el proces de assecat.

Finalment estenem les plaques i esperem pacientment que aquestes estiguin seques del tot.

I aquest n'és el resultat, els models son els que teníem a mà, però per la pràctica ja en teníem suficient.

Podeu veure els résultats de les quatre plaques a aquest enlaç