“Caffenol”, una tècnica de revelat alternatiu

caffenol

Fa un mesos vaig descobrir en un taller impartir per Francesc Galí a l’Espai Nag i organitzat per Lomography Barcelona aquesta tècnica de revelat asequible i que qualsevol pot provar a casa seva.

Les característiques més importants d’aquesta tècnica són:

  • És una tècnica que dona una aura mística a les nostres fotografies. Es caracteritza per obtenir imatges poc contrastades i amb una textura única
  • Immediates; pots sortir a fer fotos i al tornar a casa.. un caputxino? No! un Caffenol i en menys d’una hora podrem escanejar els nostres negatius.
  • Divertit; no se a la resta de fotògrafs, però a mi m’encanta tancar-me a un laboratori a experimentar
  • Formació; ajuda molt a aprendre sobre fotografia! Recomano fer-ho amb nens, alucinen que puguis fer màgia amb cafè 😉
  • Econòmic; Avui dia els laborators cobren molt per revelar els nostres carrets en blanc i negre. Al no haver-hi demanda els tenen que processar manualment i el temps és or.

Això si, cal un mínim de material de laboratori:

  • Tanc de revelat; si no en tenim podem comprar-ne un de segona mà a bon preu a eBay.
  • Una habitació totalment obscura; Jo utilitzo el bany on vaig tapar la petita finestra que te amb cartulines negres. També tinc cartulines per sellar la porta i amés procuro utilitzar-lo de nit per evitar qualsevol filtració de llum.
  • Tres recipients per fer les mescles, pot ser un bol gran, un cubell de plàstic…
  • Obreampolles clàssic (per els rodets de 35mm)
  • Batedora elèctrica “Minipimer” (no és imprescindible perè si molt recomanable)

Unos productes químics imprescindibles:

  • Cafè soluble (no descafeinat). Jo utilitzo el més barat del supermercat del barri.
  • Aigua destil·lada. Tambié es pot utilitzar aigua de l’aixeta però depenent de la calç d’aquesta pot malmentre els resultats. Darrerament utilitzo aigua filtrada amb una gerra i va perfecte.
  • Sosa (Carbonat de Sodi, NaCO3). L’ingredient més difícil de trobar. Només es troba a drogueries de les de sempre.
  • Vitamina C (àcid ascòrbic). A la venta a farmàcies en sobres per el costipat. Encara que prefereixo comprar-lo put en drogueries per evitar sorpreses amb els colorants de les medicines i per cost, és molt més econòmic comprar-lo industrialment.
  • Vinagre. Millor de poma o el més blanc que veieu a l’estanteria del supermercat.
  • Fixador fotogràfic. Aquest encara es ven en cases de fotografia i també per internet. Costa uns 6€ un litre però dura molt al utilitzar-se dissol en aigua destil·lada.

Un cop tinguem tot aquest material ja podrem fer el nostre primer revelat amb “Caffenol”

Instruccions per el revelat:

  1. En un recipient dissoldre la sosa en 500 ml d’aigua destil·lada. És molt important dissoldre bé evitant grumolls, i millor utilitzar una batedora elèctrica (“minipimer”).
  2. En l’altre recipient dissoldre el cafè en 500 ml d’aigua destil·lada. Incorporar posteriorment l’àcid àscorbic (Vitamina C) i deixar reposar 5 minuts
  3. Barrejar bé tot el contingut dels dos recipients i deixar-ho reposar 10 minuts
.
  4. Aquestos 10 minuts son fantàstics per treure el negatiu de la càmera fotogràfica al “quarto fosc” i posar-lo dins el tanc de revelat. És una operació que s’ha de fer totalment a les fosques, això és el més important. Pots cercar a la xarxa cóm es fa la operació i també us recomano que practiqueu un xic amb un negatiu ja revelat per agafar pràctica en la operació.
  5. Un cop tenim el negatiu al tanc de revelat ja tindrem la mescla reposada i podrem utilitzar-lo com a revelador.
  6. Començarem omplint per la part superior del tanc de revelat el Caffenol. És molt important remenar cada minut al principi (primers 5 minuts) i la resta de temps de revelat cada 3 minuts. S’entén com a remenar donar una vola al tanc de revelat (no importa que surti un xic de Caffenol) i a ser possible remenar-lo com si preparem un còctel. (veure els temps en el quadre adjunt)
  7. Sense treure encara el negatiu del tanc de revelat, netejar ràpidament en 4 canvis d’aigua a 20 C (1 minut aproximadament) abans de fer el bany de paro i fixador. Recomano que sacsejau enèrgicament el tanc cada vegada que l’emplenem i buidem d’aigua, això ajuda a netejar bé de restes el negatiu.
  8. Els canvis d’aigua son necessaris per treure les taques de cafè de la pel·lícula i permet preservar el fixador per poder-lo reutilitzar en el futur.
  9. Bany de parada. Utilitzarem aigua amb un bon xorro de vinagre per aquest fi. El temps és d’un a dos minuts.
  10. Finalment fixarem el negatiu amb fixador fotogràfic normal. Consulta les instruccions del vostre fixador. El meu cal dissoldre’l amb 5 parts d’aigua destil·lada, necessita 5 minuts per fixar el negatiu.
  11. Ja ha arribat el moment més emocinant! Toca obrir el tanc de revelat i veure el resultat del procés. Recomano també donar un darrer bany d’aigua destil·lada per treure’n el fixador.

Per assecar el negatiu existeixen unes pinces amb gomes que permeten treure tota la humitat. Posteriorment amb unes pinces d’estendre a ambdós extrems del negatiu el penjarem en un lloc fosc i sense pols fins que estigui ben sec.

Ja només manca escanejar o ampliar el negatiu!

Loading

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *