Preparant futurs tallers fotogràfics vaig trobar-me alguns articles on s’explica aquesta curiosa tècnica que permet revelar, com si fos pel·lícula de blanc i negre, pel·lícula de color (C-41).
Entre tots els que vaig trobar (uns quants) el que més va agradar-me és aquest: “Revelando película color con proceso para blanco y negro” de l’Alvaro Remesal.
Aquests dies d’estiu, pensant a provar aquesta tècnica més o menys experimental vaig gastar un rodet de Fujifilm en color. Un Fujicolor de ISO 200 i 24 exposicions que feia molt de temps que estava per casa.
Per procedir a aquest revelat vaig seguir més o menys les instruccions de l’article però a la meva manera per variar.
Així vaig procedir:
- Carregar el rodet a l’espiral i al tanc de revelat amb el meu fantàstic sac obscur.
- Prerentat de la pel·lícula amb aigua filtrada amb una jerra Brita. Dues vegades un bany d’uns 5 minuts.
- De mentre vaig preparar el revelat desatès amb el revelador Rodinal (R09 One Shot) a dissolució 5 ml + 500 ml.
- Durant el primer minut vaig barrejar bé el tanc amb la dissolució ja dins el tanc. Segurament 3 cops contundents al cul del tanc per fer-ne despendre les possibles gotes d’aire que puguin haver-hi quedat en contacte amb la pel·lícula i, finalment, un revelat desatès de 60 minuts, si, 60!
- Per sort l’aigua corrent de casa surt a uns 20 °C aproximats, així que vaig omplir bé la pila i vaig deixar el tanc fent el revelat immergit en aquesta aigua per tal de no sobrepassar la temperatura de revelat durant la llarga hora d’espera.
- Després del revelat vaig omplir amb aigua de l’aixeta 3 cops el tanc per rentar de químics la pel·lícula.
- Bany de parada de tota la vida, en el meu cas amb Tetanal Indicet a 1-9 durant 1 minut.
- Rentat de nou de la pel·lícula amb 3 banys d’aigua de l’aixeta
- Fixat amb fixador Ilford a 1+5 durant 5 minuts.
- Finalment, neteja final durant 15 minuts amb aigua corrent i rentat amb antiestàtic Tornasol durant 1 minut i
Veureu que si feu aquest procés veureu que en treure la pel·lícula sembla que no s’ha revelat. Queda una pàtina marró (força fastigosa) que fa que hàgim d’escanejar el negatiu forçant molt l’escàner o ell solet amb les opcions automàtiques no hi troba la imatge.
També veureu que el gra resultant és prou exagerat, a vegades m’encanta tenir un gra tan gran però no sempre.
Els resultats com podeu veure en les fotos que acompanyen aquest article no són pas òptims; per això tenim les pel·lícules de blanc-i-negra o les de color revelades amb els seus corresponents químics, però, és divertit experimentar i que surti més o menys bé. Aira bé, no vull ni imaginar-me intentar fer-ne una còpia amb l’ampliadora d’aquests negatius.
Podeu veure totes les fotos d’aquest rodet experimentar a aquest àlbum
També he provat d’escanejar els negatius resultants incidents a l’escàner que era color i aquestos són els, sorprenents, resultats:


